Vælg sprog

Swiss Made

Ure produceret i Schweiz bærer betegnelsen ”Swiss made” sammen med logoet fra producenten eller distributøren. Denne Label (”oprindelses land” i retsmæssig forstand) nyder en solid anerkendelse verden over. 

 

 

Den globale verdenshandel har ikke haft negativ indflydelse på denne anerkendelse af ”Swiss made” ure. Tværtimod er den moderne konsument yderst interesseret i at få maksimal information omkring det ur som hun eller han er på udkig efter.

 

Hvad ligger bag dette omdømme?

Hvad betyder et sådan Label for en forbruger?

”Swiss made” indeholder et koncept af kvalitet der er blevetsmedet over årene.

Det inkluderer de tekniske kvaliteter i urene (nøjagtighed, pålidelighed, vand afvisende og stød sikkert) sammen med de æstetiske kvaliteter (elegance og originalitet i designet). Det dækker både over de traditionelle produktionsmetoder og den nyeste teknologi (mikro-teknologi).

 

Schweizerne er ikke de eneste ur fabrikanter der kan producere ure i høj kvalitet, og de står konstant over for stærk konkurrence. Takket være deres unikke infrastruktur, deres know-how og lysten til at være innovative, har de lykkes med at bevare deres førende position på markedet.

 

Den iboende værdi af ”Swiss made” Label er derfor resultatet af stor vilje og indsats fra de ur producerende virksomheder, som til syvende og sidst er ansvarlige for at bibeholde dets anerkendelse.

 

Medens prestigefyldte brands har trivedes, har de aldrig forvist ”Swiss made” labelen til en sekundær placering. De forskellige brands og ”Swiss made” har altid gået hånd i hånd i en tæt alliance der giver forbrugeren de bedste garantier.

 

Det er derfor ikke overraskende at dette aktiv skærper appetitten for falskmøntnere.

 

”Swiss made” skal konstant beskyttes på ethvert marked. Tilvejebringelse af denne beskyttelse er én af hovedopgaverne for FH som pågår en konstant kamp gennem de administrative kanaler for at forpurre alle der misbruger ”Swiss made” navnet. De ”våben” der bruges i denne kamp er de nationale love i de involverede lande, samt internationale aftaler (bilaterale aftaler underskrevet fra schweizisk side med flere af de europæiske lande og multilaterale konventioner optegnet af ”World Intellectual Property Organization” og ”World Trade Organization” – TRIPS aftalen).

 

De Schweiziske told myndigheder.

Velvidende at der skal statueres et eksempel har Schweiz allerede forstærket de lovlige redskaber der er til rådighed. Loven om at ”beskyttelse af brand navn og oprindelse” vedtaget d. 28 august 1992, introducerede hårdere straffe. De schweiziske told myndigheder holder et vågent øje med al import, eksport og varer i transit.

 

Derudover gør loven, ”regulering af brugen af navnet ”Swiss” til ure, at der sættes minimums krav til hvad der skal være opfyldt inden et ur kan smykke sig med en ”Swiss made” label.

 

Loven er baseret på et koncept hvor den schweiziske kvalitet er ensbetydende med omfanget af det arbejde der foretages på et ur i Schweiz, også selvom nogle af komponenterne ikke er fra Schweiz.

Det kræves derfor at samleprocessen af urværket (motoren i uret) og uret i sig selv (samle urværk med visere, urskive og andre dele af urkassen) foretages i Schweiz, sammen med det sluttelige kvalitetstjek af urværket. Det er også påkrævet at mindst 50% af delene i urværket skal være produceret i Schweiz.

 

Nogle regioner i Schweiz har deres egen ”oprindelsescertifikat” label. Ét af de mest anerkendte er ”Genève”, som identificerer top-kvalitets ure produceret i byen og kommunen Geneve. Ligesom ”Swiss made” er denne label yderst populær blandt falskmøntnere og derfor nyder ”Genéve” labelen løbende beskyttelse indenfor arbejdsområdet som FH´s anti-forfalsknings afdeling fører.

 

Den schweiziske ur industri er meget aktive i beskyttelsen af den integritet der ligger i ”Swiss made” labelen samt de regionale kvalitets labels.

 

Den årvågne forbruger kan også spille en effektiv støtterolle. Ved at vælge velrenommerede salgs steder, og ikke lade sig friste af handler der er tvivlsomme som de er udenlands, hjælper man med at gøre det vanskeligere for falskmøntnere, beskytter egne interesser og medvirker til at beskytte den fair handel.

 

FH og de regionale repræsentanter står meget gerne til rådighed hvis der ønskes mere information om emnet.

 

Kilde: Federation of the Swiss Watch Industry FH, 2006